Busreis Scherpenheuvel-Zichem op zondag 26 maart 2023.


Scherpenheuvel-Zichem (in het frans Montaigu genoemd) is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De stad telt ongeveer 23.000 inwoners en wordt doorsneden door de rivier de Demer.
We gaan niet op bedevaart naar Scherpenheuvel maar we gaan wandelen bij de Grashoppers.
Hoe is Scherpenheuvel als bedevaartsoord bekend geraakt? Tussen Zichem en Diest stond op een heuveltop een eik, in de vorm van een kruis, met een Mariabeeldje. Volgens de legende vond een herder het beeldje op een dag op de grond. Toen hij het mee naar huis wilde nemen, kon hij op mysterieuze wijze niet meer bewegen. Een schapenboer vond de herder en toen hij het beeld weer op zijn plaats zette, kon de knecht opnieuw vrij bewegen.
Rond het midden van de zestiende eeuw gingen de omwonende Brabanders regelmatig op bedevaart naar de heuvel waar het beeldje staat. In 1602 richtte men een klein kapelletje op. Het aantal bedevaarders bleef toenemen. Veel mensen zochten bescherming tegen de pest.
De O.-L.-Vrouwebasiliek is het drukst bezochte bedevaartsoord in België. Zichem is bekend als de geboorteplaats van schrijver Ernest Claes, in wiens boeken het dorp veelvuldig voorkomt.
Het streekproduct zijn de Peiperneuten (pepernoten), een taai lichtbruin naar anijs smakend banket, dat vooral in de Sinterklaastijd populair is en overal rondom de basiliek te verkrijgen is.
Grashopperstocht:
Afstanden zijn 4-9-12-15-20-25-30 km
Naargelang de gekozen afstand wandelt men rond Scherpenheuvel, langs een oud treinspoor, naar de watermolen, langs de Demer naar Zichem of door de Demerbroeken. En de basiliek, die zal wel op elk parcours te bezichtigen zijn.

We vertrekken aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal om 7.30u of even later aan het dienstencentrum van Gentbrugge in de Braemkasteelstraat.

Deelname: 10€ per persoon overschrijven op Rekeningnummer BE05 0689 4235 0175 met vermelding van je naam en ‘Scherpenheuvel’.
Stacks Image 5

Wist je dat …
als je deelneemt aan 6 van de 8 busreizen,
je recht hebt op een GRATIS busreis?!