BUSREIS OUDERGEM op zondag 17 april 2022Auderghem is eigenlijk de Franstalige benaming voor de gemeente Oudergem dat deel uitmaakt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De gemeente telt ruim 33000 inwoners in een vrij groene en residentiële omgeving. Onder meer een deel van het Zoniënwoud ligt op haar grondgebied. Daarbij is het ook een van de meest verfranste gemeenten van het Brussels Gewest. Oudergem kunnen we situeren tussen Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe en ook grenzend aan Etterbeek, Tervuren en Overijse.
Als bezienswaardigheden is er de Sint-Annakapel uit de 12de eeuw. Deze eenvoudige kapel is een van de weinige Romaanse bouwwerken in België die hun oorspronkelijk aanzicht hebben behouden. De zogenaamde priorij van Hertoginnedal, het resultaat van de heropbouw van de vroegere boerderij en stallen, was een klooster van de dominicanessen dat bestond van 1262 tot 1796. Sinds 1930 is het domein, met als voornaamste overblijfsel het voormalige priorinnenkwartier, eigendom van de Koninklijke Schenking. Tot hetzelfde domein behoort ook het Kasteel Hertoginnedal met aangrenzende tuinen. Dit kasteel is vooral bekend voor de talrijke vergaderingen die er plaats hadden bij regeringsvormingen of om communautaire knopen te ontwarren. Het Rood Klooster of ook Rooklooster genoemd was een Augustijnenpriorij in het Zoniënwoud die haar oorsprong kende in 1368 en in 1789 grotendeels werd afgebroken. Het domein is nu eigendom van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en werd tussen 1997 en 2007 heraangelegd. Nu is het Rooklooster wegens zijn uniek karakter, pittoresk landschap en toegangspoort tot het Zoniënwoud een populaire plaats voor wandelaars. Dit domein is één van de vijf natuurgebieden die het Zoniënwoud rijk is.
Het Zoniënwoud (door de Franstaligen “Forêt de Soignes” genoemd) is een 4400 ha groot bos dat zich uitstrekt ten zuidoosten van Brussel. Dit is meteen ook het grootste beukenbos van België.
Vandaag bezoeken we wandelclub “La Bruegelienne” die deel uitmaakt van de Franstalige wandelfederatie FFBMP, om er deel te nemen aan hun “Marche du Printemps” (Lentewandeling). Wat het parcours betreft kreeg ik geen details maar uit de gekregen informatie kan ik wel afleiden dat het een wandeling betreft door de meest groene zones van Brussel waarbij het Zoniënwoud, de vijvers en het Rood Klooster zeker worden aangedaan. Wie de omgeving kent en met ons meereisde naar Tervuren weet dat dit hier een schitterende omgeving is om een topwandeling te organiseren. Deze omgeving is gewoon prachtig!
De aangeboden afstanden bedragen 5 – 10 – 15 – 20 en 30 km.
Wie deze veelbelovende wandeldag wil meemaken verzamelt om 8 uur aan de Topsporthal aan de Watersportbaan, of even later te Gentbrugge in de Braemkasteelstraat ter hoogte van het dienstencentrum.
Xavier.