BUSREIS HULDENBERG op zondag 24 juli 2022Huldenberg (vorig jaar WK-dorp) en haar deelgemeenten Loonbeek, Neerijse, Ottenburg en Sint-Agatha-Rode liggen ten zuidoosten van Brussel in het hart van de druivenstreek , vooral gekend voor de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Ooit telde de regio van Overijse, Hoeilaart, Huldenberg en Tervuren 35 000 serres. De druiventeelt floreerde hier vooral tussen 1865 en 1950. Het begon allemaal met de experimenten van tuinman Felix Sohie in de serres van het kasteel van Huldenberg. In een kleine serre slaagde hij er in om druiven te oogsten van een uitzonderlijke kwaliteit. In 2019 werd in zijn geboorteplaats Hoeilaart, “Felix de musical” opgevoerd, gewijd aan zijn leven. Vandaag de dag zijn er nog zo’n 15-tal bedrijven actief in de productie van de kwaliteitsvolle tafeldruif.

Maar de glooiende heuvels in deze streek lenen zich niet alleen voor serres, ze zorgen er ook voor dat je hier heerlijk kunt wandelen en fietsen. Getuige de Brabantse Pijl die hier jaarlijks en vorig jaar ook het WK wielrennen, het ideale parcours vindt.
Meanderend door dit prachtig wandelgebied stroomt de IJse, een zijrivier van de Dijle. Op de oostelijke flank van de IJsevallei ligt het Margijsbos, een historisch bos dat een restant is van het Kolenwoud.
Ten zuiden van Neerijse bevindt zich het natuurreservaat “de Doode Bemde”, een 300 ha groot wandelgebied dat voor vele dieren en planten een ideale biotoop vormt.

En wie van plaatselijke “specialiteiten” houdt, kan eens proeven van deze speciaalbieren: de “Job”, de “Super Kroon” of “Delvaux” uit de plaatselijke brouwerij De Kroon. En in Huldenberg hebben we ook nog het streekbiertje’ Charlepoeng’.
Wat het parcours betreft staat Sint-Agatha-Rode voor het eerst, sinds lang, terug op het parcours. De dorpskern van Sint-Agatha-Rode werd in 1979 beschermd als dorpsgezicht. De gotische Sint-Agathakerk dateert uit de 13de eeuw. Op de oostflank van de Laanvallei ligt er ook een natuurreservaat.
In het voorjaar zijn in deze streek ook 2 succesvolle trails (Brabantse Ardennen trail en Meerdaalwoud trail) doorgegaan.
Wat het parcours betreft is alles aanwezig om van een heerlijke tocht te genieten: bos, vergezichten, hoogtemeters en vooral … grotendeels natuur!
Afstanden: 4 - 8 – 13 – 18 – 22 – 24 – 29 - 37 km

  • 4 en 8 km: plaatselijke lussen uit Huldenberg
  • 13 en 18 km: naar St-Agatha-Rode en terug – met plaatselijke lus voor 18 km
  • 24 km: naar Neerijse + bekende lus “Doode Bemde” – St-Ag-Rode - Huldenberg
  • 29 km : idem + lus St-Ag-Rode
  • 37 km: 29 + lus Loonbeek

Door de nieuwe rustpostzaal in St-Agatha-Rode zijn het ook totaal nieuwe parcours, behalve dan de “Doode Bemde”-lus.
Het weer kunnen de organisatoren niet bepalen, maar wij hopen steeds op mooi weer, en dat lukt meestal wel. Maar volgens hen werd het parcours en organisatie steeds bejubeld door de deelnemers. Dus … allen daarheen. De organiserende club “De Vreugdestappers” wenst ons dan ook veel wandelgenot!
De bus komt ons ophalen om 8 uur aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal en even later te Gentbrugge in de Braemkasteelstraat ter hoogte van het dienstencentrum.

Xavier

Stacks Image 10
Stacks Image 11
Stacks Image 12