Busreis LOMMEL op zondag 28 mei 2023
 
Lommel is een stad in de provincie Limburg tegen de Nederlandse grens. Deze Kempense stad telt meer dan 34000 inwoners en heeft als randgemeenten Balen, Hechtel-Eksel en Pelt.

Door zandontginning, de streek was gekend voor zijn glas- en kristalfabrieken, ontstonden er grote waterplassen. En het is juist die combinatie van zand en water die het gebied zijn grote aantrekkingskracht geeft. Denk maar aan de Vossenmeren, een recreatiepark van Sunparks, dat hier is gevestigd. Nu kent de stad Lommel een aantal bos, natuur- en heidegebieden zoals het “Pijnven” , de “ Watering” en de “Lommelse Sahara”.
Dit laatste vormt het middelpunt van de ons vandaag voorgestelde tocht de “Saharatocht” van wandelclub WSV Milieu 2000 Lommel. De voorziene afstanden (kunnen nog lichtjes wijzigen) zijn 4 en 5 km zonder rustpost, 8 en 12 km met één rustpost en 16 en 20 km met 2 rustposten. De Saharatocht loopt voor meer dan 90% over onverharde bospaden.
Via de bossen van het Wijerken trekken we naar de alom bekende Lommelse Sahara met zijn grote waterplas en zandduinen en niet te vergeten “De reus van Bosland”: een 30 meter hoge uitkijktoren van waarop je een prachtzicht hebt over het ganse natuurgebied.

Rusten doen we in het scoutslokaal waar je o.a. het streekbier “ne Loemelaer” kunt proeven. De grootste twee afstanden maken van hieruit een lus over het kanaal Bocholt – Herentals om dwalend over de Belgische – Nederlandse grens het natuurgebied Blekerheide (een prachtig uit vooral struikheide bestaande stukje natuur, een restant van de vroegere uitgestrekte Kempens heide) te verkennen. En om nadien via een S-vormige wandelbrug over het kanaal terug te keren naar het scoutsheem. Van daaruit trekken dan alle afstanden langs de Klagloop en Weijerkense bossen terug naar de startplaats.

Om aan deze mooie Limburgse natuurtocht deel te nemen vertrekken we om 7u. aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal of even later in Gentbrugge op de P&R E17 onder de fly-over van de E17, Land Van Rodelaan.

Wil jij ook nog mee? Stuur een mailtje postiljon.wandelclub@gmail.com of geef ons een belletje +32 9 362 85 81 en schrijf 12,00€ over op BE05 0689 4235 0175.