BUSREIS SLUIS op zaterdag 10 juni 2023
 
Sluis is een vestingstad in het westen van de provincie Zeeland in Nederland vlak bij de Belgische grens. Tot 1995 was Sluis een zelfstandige gemeente. Na fusies werd Oostburg de hoofdplaats van de gemeente Sluis. Met ruim 4600 inwoners is Oostburg, nipt na Breskens, de grootste plaats in de gemeente Sluis. Buiten Oostburg, Sluis en Breskens telt de gemeente Sluis nog 12 andere stads- en dorpsraden! Daaronder zijn o.a. Aardenburg, Hoofdplaat, Cadzand en Groede ons misschien wel gekend van wandeltochten. Sluis is omstreeks 1260 gesticht door de Vlaamse graaf Jan I van Namen. De stad heeft haar ontstaan te danken aan het verzanden van het Zwin. Hierdoor werd de rechtstreekse verbinding van de handelsstad Brugge met de zee geblokkeerd en werd Sluis de belangrijkste voorhaven van Brugge. Door haar strategische ligging werd de stad ook een vestingstad.
Tijdens bombardementen van de Tweede Wereldoorlog werd Sluis grotendeels verwoest. Op 1 november 1944 werd de Duitse bezetter aangevallen door de Canadezen die de stad bevrijdden. Na de oorlog werd de stad heropgebouwd in traditionalistische stijl.
Nu is Sluis een heerlijke stad voor de echte Bourgondiër waar het gezellig toeven is tussen de vele winkeltjes, cafés en restaurants. In het kleinschalige historisch centrum bevindt zich het enige Nederlandse belfort met 4 hoektorentjes naar het voorbeeld van het belfort van Gent en Brugge.
In de middeleeuwen bezat Sluis een tiental windmolens. Daar blijft er nu nog één van over nl. “De Brak” op ’t Meul’ende. De molen werd, na vernield te worden tijdens WO II, volledig gerestaureerd en is nog steeds in werking. Op sommige momenten kan hij ook bezocht worden. Bij mooi weer is het er ook gezellig zitten op het terras van waarop je een mooi zicht hebt over de stad.
Nog een gezellige plek is de plaats waar de Damse Vaart dood loopt en er vroeger een haven was De vaart vormde een rechtstreekse verbinding met Brugge maar toen in 1940 de siffons werden verwoest is er geen scheepvaart meer mogelijk.
Ook nog te zien zijn de fundamenten van de voormalige Sint-Janskerk. Deze kerk, die een van de grootste in de streek was, werd gebouwd in de 14de eeuw en door een brand verwoest in 1811. Een gemakkelijke wandeling rondom Sluis waarbij je zowel een goed beeld krijgt op de monumenten van Sluis alsook op het omliggende polderlandschap vormt de stadswandeling via de Wallen. De oude wallen van Sluis zijn ook grotendeels intact gebleven.

Wandelclub “Voordewind” uit Nederland laat ons de keuze uit 6 – 12 – 18 - 24 en 30 km om Sluis en zijn omgeving te verkennen. “Rondje Sluis” is een wandeltocht over de wallen van het historische Sluis met mooie uitzichten, over de wallen van Retranchement, langs het natuurgebied het Zwin nabij Cadzand en is uitgezet over verharde en onverharde polderwegen over dijken en door de polders.

Om deze tocht mee te maken vertrekken we om 7u.30 aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal en even later te Gentbrugge op de P&R E17 onder de fly-over van de E17, Land Van Rodelaan.

Wil jij ook mee? Stuur een mailtje naar postiljon.wandelclub@gmail.com of geef ons een belletje +32 497 227 049 en schrijf daarna 12,00€ over op BE05 0689 4235 0175.hal Driebeek.
Stacks Image 6389