BUSREIS HAMME – MILLE op zondag 9 juli 2023

Hamme-Mille is een dorpje (2200 inwoners) in de provincie Waals-Brabant en is een deelgemeente van Beauvechain (kennen we beter als Bevekom, waar een luchtmachtbasis gevestigd is).
De deelgemeente bestaat eigenlijk uit de dorpskernen Hamme (het commerciële centrum van Hamme-Mille) en het meer landelijke Mille.
Vergelijk het bij ons met Erpe-Mere dat ook bestaat uit twee dorpjes: Erpe en Mere.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de ”Eglise Saint-Amand” (de Sint-Amanduskerk) te Hamme, de “Chapelle Saint-Corneille” (de Sint-Corneliskapel) in Mille, de restanten van de cisterciënzerinnenabdij van Hertogendal en in het noorden van de gemeente het uitgestrekte “Meerdaalwoud”. Het Meerdaalwoud is een bosgebied, dat bestaat uit zowel loofbomen als naaldbomen, op de grens van de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Het ligt op het grondgebied Oud-Heverlee, Bierbeek, Bevekom en Graven en het behoort tot het boscomplex Meerdaalwoud, Heverleebos en Eigenhovebos. Het huidige Meerdaalbos is 1255 hectare groot en daarmee ongeveer dubbel zo groot als het nog meer noordelijk gelegen Heverleebos.
Dat dit een mooi wandelgebied is hoeft geen betoog. In deze buurt bezochten we reeds verschillende wandelclubs die ons elke keer vergastten op een heel mooie tocht.
Wie mee was moet maar even terugdenken aan Gréz-Doiceau (2002), Heverlee (2007 en 2013), Tervuren (2009 en 2018) en recenter Auderghem (2022) en Huldenberg (2022).
De wandelclub die we vandaag bezoeken “Amicale des marcheurs indépendants” heeft trouwens zijn thuisbasis in het reeds vermelde Gréz-Doiceau.
Ze stellen ons volgende afstanden voor 4 – 7 – 12 – 21 en 30 km.
We vertrekken om 7:30 aan de Watersportbaan of even later onder de fly-over in Gentbrugge.
Xavier