BUSREIS LUMMEN op zondag 27 augustus 2023

Lummen is een gemeente in de provincie Limburg, gelegen tussen Beringen in het noorden en Herk- de-Stad in het zuiden. De gemeente is gelegen op een kruispunt van geografische streken en vertoont dan ook kenmerken van Haspengouw, het Hageland en voornamelijk de Kempen. Doorheen de gemeente stromen de rivier de Demer, de Mangelbeek en de Zwarte Beek.

Lummen is gelegen op het kempisch laagplateau. Er zijn enkele getuigenheuvels zoals de Willekensberg met aansluitend het Lummens Broek en de Venusberg. De top van de Willekensberg bevindt zich op 60m boven de zeespiegel. Op dit hoogste punt van de gemeente bevindt zich de “Kapel van de Beukeboom”. De kapel en zijn omgeving, waaraan een hele geschiedenis vast hangt over wonderbaarlijke genezingen, wat veel pelgrims aantrok, werd in 1951 beschermd als monument en landschap. Het Lummens Broek is een natuurgebied dat samen met het aangrenzend gebied van de Willekensberg een 550ha groot natuurgebied vormt. Het gebied bestaat uit bos, vijvers en een half open landschap met kleine landschapselementen zoals houtkanten, hagen en drinkpoelen. Ook de oude molen uit 1715 ( de “Kleine Molen” genoemd) op de Mangelbeek werd bewaard en gerestaureerd in 2002 en opnieuw maalvaardig gemaakt.

De plaatselijke wandelclub, de Lummense Dalmatiërs stelden een parcours samen met keuze uit volgende afstanden: 2 – 4 – 6 – 12 – 20 en 30 km. De 4 km wandelt door het centrum van Lummen langs het gemeentehuis en het dorpsplein met een mooie kiosk. De 6 km gaat mee met de 4 km en splitst aan de achterkant van het “Kasteel van Hamel” en gaat dan via “De Kleine Molen” langs de Mangelbeek terug naar de startzaal. De 12 km gaat richting Lindekensveld, waar een woonuitbreidingsgebied in een groene zone voor nogal wat protest zorgt, naar de Onze Lievevrouwbeuk, ook Europese boom genoemd, en via de Willekensberg naar de controle in Schalbroek. Na controle keren we terug via de “Grote molen”, watermolen langs de Demer, en de “Kleine Molen” naar de achterkant van het “Kasteel de Burg” terug naar de start. De 20 km volgt de 12 km en maakt na de controle een lus naar het “Schulensmeer”, één van de grootste meren van ons land en een ideaal decor voor watersporters, vissers en wandelaars. Via de “Goeren” dan terug naar Schalbroek. De 30 km doet dezelfde bezienswaardigheden aan maar dan in grotere lussen.

Met deze gegevens lijkt me dit alweer een prachtige bestemming voor onze reislustige postiljonnekes. Tijdig inschrijven is de boodschap!
We vertrekken om 7u.30 aan de Watersportbaan, ter hoogte van de Topsporthal en even later onder de fly-over te Gentbrugge.