BUSREIS DENEE op zondag 24 september 2023

Het is een tijdje geleden maar we gaan nog eens richting Ardennen. Denée, een deelgemeente van de stad Anhée, in de provincie Namen, bevindt zich aan de poort van de Ardennen in een bosrijke, landelijke streek met typische dorpjes. Het landelijke Anhée ligt langs de Maas zowat halfweg tussen de steden Profondeville en Dinant en telt niet minder dan 7 deelgemeenten (Anhée, Haut-le-Wastia, Warnant, Sasoye, Denée, Bioul en Annevoie-Rouillon) waarvan de meesten geen 1000 inwoners tellen. Het dorpje Denée is er één van maar heeft toch een paar interessante bezienswaardigheden op haar grondgebied. We vinden er o.a. het gehucht “Maredsous” , in de vallei van de Molignée, gekend voor zijn bier en kaas. De omgeving van Maredsous is zeer toeristisch. De uitgestrekte bossen nodigen uit tot wandelen en er zijn veel restaurants en campings in de buurt.

De Benedictijnen abdij van Maredsous bestaat uit een grote kloosterkerk en een aantal gebouwen rond een vierkante binnenplaats. Na de tweede wereldoorlog begonnen de monniken er aan de productie van een abdijkaas en een abdijbier. Sedert 1963 werd het brouwen van het bier toevertrouwd aan brouwerij Moortgat (Duvel!) maar de merknaam “Maredsous” bleef behouden.

Een andere abdij in de streek is de abdij van “ Maredret “, een klein dorpje aan de rand van Anhée, van de Benedictijner kloosterzusters. De abdij is een juweeltje in neogotische stijl. En ook de zusters voorzien gedeeltelijk in hun levensonderhoud door de verkoop van een biertje. De Altus en de Triplus zijn twee artisanale bieren gebrouwen in samenwerking met de brouwerij John Martin. Ook deze worden verkocht onder de merknaam “Maredret”.

Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn de “Tuinen van Annevoie”, het kasteel van Bioul met zijn wijngaard, de koekjesfabriek “Destrée”, een zeer goed product, in Warnant en ook een slakkenkwekerij.

Wat het parcours betreft kreeg ik niet veel details doorgestuurd. Wel wordt bevestigd dat het heuvelachtig is en dat de parcoursmeester zijn best doet om de kleinste afstand zo vlak als mogelijk te houden. Ook wordt bevestigd dat we langs de abdij van Maredsous wandelen en dat de controle voorzien is bij de abdij van Maredret. De ons voorgestelde afstanden zijn 6 – 11 – 16 – 22 – 26 en 32 km. Nog een interessant weetje: de club die we bezoeken heet “Les Djales D’Anhée” waarbij les djales afgeleid is van “les diables”, de duivels! Het symbool is dan ook naar een rots uit de omliggende bossen genoemd: la “Pierre du diable” of “rots van de duivel.

Deze vast en zeker heel mooie uitstap start om 7u. aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal of even later te Gentbrugge onder de fly-over.