BUSREIS TERVUREN - zaterdag 7 april 2018

Voor de tweede maal, in dit nieuwe seizoen, trekken we naar de provincie Vlaams-Brabant. Ditmaal is de bestemming Tervuren. Tervuren ontleent zijn naam aan de Voer, het zijriviertje van de Dijle, dat ontspringt in het Zoniënwoud. De gemeente ligt in de Brusselse rand en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie. Samen met zijn deelgemeenten Duisburg, Moorsel en Vossem telt Tervuren ruim 21000 inwoners, voornamelijk Nederlandstaligen en een Franstalige minderheid. Tevens telt Tervuren minderheden uit velerlei landen waaronder een aantal Britten en Amerikanen mede door de aanwezigheid van de hier gelegen BSB of de British School of Brussels.
In Tervuren staat het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) met een vijverpark. Dit was het vroegere jachtterrein van de hertogen van Brabant, nabij het Zoniënwoud. Op deze site werd door Leopold II het Koloniënpaleis gebouwd, waar tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897 het koloniale gedeelte werd tentoongesteld. In dit gebouw was ook het eerste museum gevestigd. Toen dit echter te klein werd gaf koning Leopold II in 1904 opdracht het huidige museum te bouwen.
In het park van het KMMA staat ook de dikste mammoetboom van België.

Andere bezienswaardigheden zijn:

  • de Sint-Jan-Evangelistkerk gebouwd in de 13de eeuw. Opmerkelijk is het ontbreken van een toren, deze werd om stabiliteitsredenen in 1777 afgebroken. Hier liggen ook drie Brabantse hertogen begraven.
  • De Sint-Hubertuskapel. Op deze plaats zou de H. Hubertus gestorven zijn.
  • La Nouvelle Maison: in 1927 door de bekende architect Henry Van de Velde als eigen woning gebouwd.
  • Hof van Melijn: gemeentelijk museum met interessante collectie schilderijen en archieven uit de geschiedenis van Tervuren. Sinds 1962 als monument geklasseerd.
  • Het Geografisch Arboretum, 100ha groot, werd vanaf 1902 door Leopold II aangelegd. Het is nu een prachtig stuk natuur in het Zoniënwoud.
  • Bandundu Water Jazz Band: dit is een kunstwerk gemaakt in 2005 door beeldhouwer Tom Frantzen. Het doel van het kunstwerk is het vertegenwoordigen van Tervuren en de bezoekers welkom te heten. Dit impressionant kunstwerk, een beeldengroep die een jazzband van dieren voorstelt, staat op de rotonde rechtover het koloniënpaleis.

Wat het parcours betreft kregen we volgende info van de bezochte club “WSV Tervuren-Bos”. De aangeboden afstanden bedragen 4-9-14-19-27 en 32 km. Naargelang de gekozen afstand gaan de omlopen door het park van Tervuren, het Arboretum, de Koninklijke Wandeling, het Kapucijnenbos, het Zoniënwoud … en de landelijke omgeving. En wie reeds tochten ondernam in de Brusselse rand die weet ook dat die veel groen biedt en onverwachte mooie hoekjes telt. Dus niet twijfelen maar inschrijven voor alweer een verrassende mooie uitstap in de buurt van onze hoofdstad.
Verder meldt men ook dat op elke controlepost kleine restauratie voorzien is en in de aankomstzaal “Spek met eieren”.
En met een goede pint erbij … klinkt goed.

Medereizigers verzamelen aan de Topsporthal langs de Watersportbaan tegen 8u of even later te Gentbrugge aan de Park & Ride-zone onder het viaduct.