Op zondag 9 april rijdt onze Begoniabus naar Deurne. Neen, niet naar het Sportpaleis maar richting Diest. Deurne is een deelgemeente van Diest dat geografisch en volkskundig bij de Kempen hoort. Wandelclub Sporton vzw richt er hun jaarlijkse Sint-Engelbertustocht in.
Het belooft een bosrijke wandeling door de bossen van Deurne, Diest en Tessenderlo te worden.
De 5 km is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en laat de wandelaars kennismaken met het vele groen dat Deurne te bieden heeft. De wandelaars van de 7 kilometer gaan samen met de 5 km maar krijgen als extra nog een paar onverharde paadjes te verwerken.
Naargelang de gekozen afstand worden volgende gebieden bewandeld.
De omgeving rond Tessenderlo biedt ons de oude molen, die gebouwd is in 1301 en sinds 1981 eigendom is van de gemeente, we wandelen langs vergeten kerkpaadjes naar de monumentale Gotische Sint-Martinuskerk die gebouwd werd tussen 1444 tot 1484. Wanneer er geen misviering bezig is,wandel dan even binnen want de parel van de kerk is ongetwijfeld het koordoksaal dat gebouwd is omstreeks 1525, het werd opgericht in laatgotiek en elk jaar wordt dit doksaal bezocht door een duizendtal toeristen. Aan de achterzijde van de Molenberg kunnen we naar de motorcrossterreinen van Oosterbergen wandelen waar we afhankelijk van de gekozen afstand over of rond deze terreinen gaan.
De lange-afstandstappers wandelen naar de Houterenberg. In dit bosrijke gebied is het heerlijk om te wandelen met zo nu en dan een paar klimmetjes. Of ze gaan naar het natuurreservaat van Gerhagen. Dit natuurreservaat is 945 hectare groot en men kan hier dus eindeloos wandelen. Hier wandelt men regelmatig door een zeer kwetsbaar natuurgebied en vraagt men aan de wandelaars om de gedragscode te respecteren en de rust te bewaren.
Misschien gaat men richting Averbode waar zich het recreatiepark De Vijvers bevindt. Het is hier een paar kilometers heerlijk vertoeven in de bossen.
Volgens mijn opzoekingen is Deurne de huidige woonplaats van tennisspeelster Yanina Wickmayer.

Afstanden: 5 – 7 – 13 – 20 – 25 – 32 – 43 KM
En vergeet het niet: onze busreis start aan de Bloso Topsporthal Vlaanderen , Zuiderlaan 14 Gent (langs de Watersportbaan). Naar Deurne vertrekken we om 7u30. Een tweede opstapplaats aan P&R E17 in Gentbrugge wordt enkele minuten nadien aangedaan.