Jambes ligt in de provincie Namen en is tevens een deelgemeente van de stad Namen. Jambes strekt zich over een lengte van 7 km uit langs de rechteroever van de Maas en telt meer dan 18.000 inwoners. Aan de overzijde ligt het oude stadscentrum van Namen waarmee het met 3 verkeersbruggen en een spoorwegbrug verbonden is. De oudste van deze bruggen dateert reeds uit de 11de eeuw: de “Pont de Jambes”.

Jambes is vooral belangrijk als bestuurscentrum: hier ligt de ambtswoning van de Waalse Minister-President, het “Elysette” en verschillende kantoorcomplexen van het Waalse Regiobestuur.

Enkele bezienswaardigheden zijn de voormalige abdij van Géronsart (12de eeuw), het donjon d’Enhaive (13de eeuw), de kerk van Saint-Symphorien (19de eeuw) vlak bij de Pont de Jambes, een gerestaureerd herenhuis uit de 18de eeuw en op de weg naar Géronsart een complex met een oude gerestaureerde watermolen.

Verder is er ook nog een jachthaven pal tegenover het Naamse casino.

Wat de wandeling betreft kreeg ik van de club “Wallonia Namur” volgende gegevens:

• de te bewandelen afstanden zijn 4 - 7 - 14 - 22 - 30 en 50km

• de 4 en de 7km zijn gemakkelijke parcours door de stad en langs de Maas

• de grotere afstanden doen dit natuurlijk ook maar die verlaten de vallei en verkennen dan de grotere omgeving via landelijke wegen en door de bossen.

• op de verschillende rustposten kan men genieten van lekkere streekbieren.

• en in de startzaal kan je voor € 7 je honger stillen met “Kip archiduc” met groentjes en frietjes.

Zo, dit lijkt me voor iedereen een prachtuitstap met verschillende mogelijkheden zowel voor de “beroepslangeafstandstappers” als voor de “wegenietenerlekkervanstappers”. Als het zonnetje die dag ook van de partij wil zijn … dan wordt dit zeker een topdag.

We vertrekken zoals naar gewoonte aan de Topsporthal aan de Watersportbaan om 7u30 en wat later nemen we dan ook de reizigers te Gentbrugge op.