BUSREIS ZEEBRUGGE op zaterdag 22 juni 2019


In de krant van vandaag (22/02) staat een titel: “Kneusje van de kust” haalt Vlaamse topserie binnen. Zeebrugge decor voor tweede seizoen “Beau Séjour”.

Ja, Zeebrugge ligt geprangd tussen twee top-toeristische trekpleisters aan onze kust, namelijk Blankenberge en Knokke-Heist. Zo heeft Zeebrugge, als badplaats, heel wat minder aantrek in het binnenland en fungeert het vooral als het strand van de Bruggelingen. Toch heeft Zeebrugge, dat verdeeld is in 3 wijken: Strandwijk, Stationswijk en Centrum, een heel gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden. Nu maakt Zeebrugge deel uit van Brugge en telt ongeveer 4500 inwoners. 120 jaar geleden bestond Zeebrugge niet. Op de plaats van de huidige haven was er alleen zand en zee. In 1895 werden subsidies goedgekeurd voor het bouwen van een haven op de plaats waar de Heistse vissers hun sloepen op het strand legden. Ondertussen is de Zeebrugse haven uitgegroeid tot de tweede grootste haven van ons land (na Antwerpen) en zelfs tot de belangrijkste haven ter wereld voor de import en export van nieuwe wagens ,meer dan 3 miljoen per jaar! Als belangrijkste Europese aardgashaven bevinden er zich tevens grote gasterminals die aardgas aangevoerd krijgen uit Noorwegen via de 814 km lange “Zeepipe” onder de Noordzee en in vloeibare vorm via methaantankers vanuit Australië, het Midden-Oosten en Afrika. Voorts zijn er verschillende veerdiensten naar Groot-Brittannië, de containertraffic, opslag van bulkgoederen en is de haven in België de koploper als cruise-haven.

Wandelclub “De Brugse Metten” stelt ons haar 12de “Zeehaven Brugge Wandeling” voor, een gevarieerde wandeling waarbij heel wat bezienswaardigheden aan bod komen en de 3 wijken van Zeebrugge worden aangedaan en voor wie wat meer kilometers in de benen heeft is er nog een uitloper naar Lissewege, ooit verkozen tot het “Mooiste dorp van Vlaanderen”. De aangeboden afstanden voor deze tocht zijn 6-10-16 en 22 km. Naargelang de gekozen afstand volgt nu een beperkt overzicht van wat we te zien krijgen.

De vismijn: de eerste vismijn werd hier gebouwd in 1923 en tijdens WO II vernield en gesloopt. De thans verlaten mijn dateert van 1971 . Nu is er het themapark “Seafront”. Een nieuwe vismijn, met de daarbij horende visverwerkende bedrijven, bevindt zich in de nieuwere achterhaven.
Admiraal Keyesplein: deze woonwijk werd in 1921 gebouwd voor de opvang van de vele vissersgezinnen die in Zeebrugge verwacht werden. De wijk telt een honderdtal woningen, gebouwd rond een groot plein dat zo de tuinwijkgedachte versterkt. Deze wijk staat op de lijst van bouwkundig erfgoed voor haar typische eclectische stijl.
Het Boudewijnkanaal: Toen de haven van Zeebrugge werd ontworpen was een kanaal voorzien dat Brugge direct met de zee zou verbinden zoals dat het geval was in de middeleeuwen. Het kanaal is 10 km lang en 70 m breed en was klaar in 1904.
Het Visserskruis: om de op zee verongelukte vissers te gedenken bouwde de Zeebrugse gemeenschap in 1936 een monumentaal visserskruis. Dit werd in 1941 door de Duitsers opgeblazen maar na de oorlog terug opgebouwd. Vanaf de voet van het kruis heb je een prachtig zicht op zee en op de in- en uitvarende schepen.
De Visaertsluis: dit is de eerste zeesluis in Zeebrugge, genoemd naar de toenmalige burgemeester van Brugge, graaf Visart de Bocarmé. Het eerste schip richting binnenland stoomde door de sluis in 1904. Toen de zeeschepen in de zestiger jaren steeds groter werden bleek deze sluis veel te klein en werd verderop, richting Heist, een nieuwe zeesluis, de P. Vandammesluis, gebouwd. Vandaag wordt alweer de bouw van een nieuwe zeesluis gepland op de plaats van de Visaertsluis, die ondertussen de status kreeg van beschermd monument en dan op een andere plaats in het havengebied zou heropgebouwd worden als bezienswaardigheid en ter herinnering aan de eerste haven.
Lisseweegs vaartje: dit waterloopje wordt reeds vermeld in 1219. De monniken van de abdij “Ter Doest” verdiepten de oorspronkelijke waterloop, “de Olievliet”, tot een bevaarbare waterloop. Het vaartje bleef bevaarbaar tot einde 19de eeuw. Het Lisseweegs vaartje kronkelt door “het witte dorp” en de huisjes erlangs hebben tot op vandaag hun karakter behouden. Ze zijn ook enkel bereikbaar via kleine brugjes.
Het ABC-gebouw: een spiksplinternieuw gebouw waarin de aankomst/vertrekhall voor de cruisetoeristen zich bevindt, de burelen van de Artes bouwgroep, een gerenommeerd restaurant de “Njord”, een lounge en op een van de bovenste verdiepingen een terras van waarop je een uniek zicht hebt op het gehele havengebied en dit tot ver in het binnenland. Een echte aanrader. Ga het gebouw gerust binnen en neem de lift.

En dan is er pladijs …: een lekkernij uit de Noordzee en reeds vijfmaal verkozen als “Vis van het jaar”. Tijdens de ‘Zeehaven Brugge Wandeling’ kan je dagverse, ter plaatse gebakken, pladijs proeven. Een volledige pladijs, dus twee filets, met vissersbrood is een overheerlijke lekkernij. Let op! Daar de aanvoer van verse vis beperkt is, bestel je best je gebakken pladijs vóór aanvang van je wandeltocht!

Zo, ik ben er van overtuigd dat dit een heel aangename en gevarieerde wandeling wordt met heel wat bezienswaardigheden. En de genieters zullen zich wel laten verleiden door een aantal uitnodigende terrasjes onderweg … .Neem daarbij nog een portie gezonde zeelucht en de dag kan niet meer stuk.
Om hiervan te genieten vertrekken we ter hoogte van de Topsporthal langs de Watersportbaan om 7u.30 om even later de passagiers op te halen aan de ingang van het Dienstencentrum in de Braemkasteelstraat te Gentbrugge. Parkeren kan op de Parking van Sporthal Driebeek, Driebeekstraat 22 – Gentbrugge.