In de marching staat vermeld Haine-Saint-Paul maar volgens het gekregen antwoord van de club is het SaintPierre. Trouwens het ligt er juist naast!

Haine-Saint-Pierre is een dorpje gelegen in Henegouwen midden in de driehoek met als hoekpunten Charleroi, Brussel en Bergen. Deze streek wordt ook “het Centrum” genoemd (la région du Centre). Zijn naam is afgeleid uit de plaatselijke rivier, de Haine, en de kerk gewijd aan Sint-Pieter. Het dorp telt ongeveer 8000 inwoners. Tot in 1977 was Haine-Saint-Pierre een zelfstandige gemeente. Sedert 1977 maakt het deel uit van La Louvière.
  
Zoals heel deze streek heeft ook Haine-Saint-Pierre een rijk industrieel verleden dankzij de eens zo bloeiende steenkoolindustrie en de daarbijhorende nevenactiviteiten. Hier kende vooral de metaalindustrie een grote bloei met 2 grote bedrijven namelijk de “Forges Usine et Fonderies Haine-Saint-Pierre” en de “Compagnie Centrale de Constructions”, vooral gespecialiseerd in spoorwegmateriaal. Ook was Haine-Saint-Pierre het centrum van de glasindustrie uit de streek.

Toen in de vorige eeuw de ene economische crisis de andere opvolgde betekende dit hier ook de ondergang van de bloeiende nijverheid.

De omgeving wordt nu nog vooral bezocht voor de in de buurt gelegen scheepsliften (Unesco erfgoed) langs het oude Centrumkanaal en niet te vergeten de nieuwe lift te Strépy op het nieuwe kanaal.

Ook het bezoeken meer dan waard is de volledige gerestaureerde mijnsite “Les carrés du Bois-du-Luc”. Hier wordt een volledig overzicht gegeven over het leven van de mijnwerkers zowel wat betreft hun woon-, werk- en ontspanningsmogelijkheden. Deze site behoort ook tot het Unesco-erfgoed.

Andere bezienswaardigheid in de omgeving is natuurlijk het carnavalmuseum te Binche. Hier kan men ook een bezoek brengen aan de oude vestingen van de stad.

Als plaatselijke specialiteiten worden er 2 bieren aangeprezen uit de plaatselijke brouwerijen namelijk “Saint-Feuillien” te Le Roeulx en “La Binchoise” te Binche.

Over het wandelparcours zelf kon men nog niets meedelen daar dit voor de inrichtende club, de “Boiteux du Fond”, een nieuwe startplaats betreft en het parcours nog moest uitgestippeld worden. Wel beloven ze een bezoek aan de aangrenzende gemeenten langs een voornamelijk landelijk parcours.

Wie in 2014 de busreis meemaakte naar Strépy-Braquegnies of in 2012 naar La Hestre kan zich wel een idee vormen van deze streek daar Haine-Saint-Pierre er net tussenin ligt.

De Begoniabus haalt ons op aan de Watersportbaan om 7u30 en even later ook te Gentbrugge.