BUSREIS 30 JULI 2017: ZUTENDAAL

De gemeente Zutendaal ligt in het oosten van de provincie Limburg en grenst aan Genk, As, Maasmechelen, Lanaken en Bilzen. Deelkernen van de gemeente zijn Gewaai, Papendaal, Bessemeer, Broek, Stalken, Roelen, Daal en Wiemesmeer.

De eerste kerk zou hier al in de 7de eeuw zijn gesticht. Ten zuiden van de kerk, rond het Vijverplein, zijn nog enkele overblijfselen van de vroegere dorpskern overgebleven.
In de 16de en 17de kende de streek veel problemen met rondtrekkende legerbendes. In 1598 werd zelfs de kerk van Zutendaal in brand gestoken.

Eind 19de en begin 20ste eeuw werd de heide bebost. In 1938 werd aan de Heiwijkerweg de springstoffenfabriek van FN opgericht. In 1944 werd door de Amerikanen een klein vliegveld aangelegd en op 1 januari 1945 woedde hier de “Operatie Bodenplatte” die door de Duitsers werd verloren. Vanaf 1953 kwam hier dan ook nog een reservebasis van de NAVO die vrijwel nooit werd gebruikt.

Tegenwoordig is Zutendaal een zeer bosrijke gemeente waar het toerisme een bron van inkomsten is. Verdere economische activiteit vindt men in enkele zand- en grindgroeven.
Bezienswaardigheden zijn o.a.:
 de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een grotendeels gotisch bouwwerk;
 de pastorie, een classicistisch gebouw uit 1783;
 het Mariapark met een openluchttheater uit 1946;
 de Mandelkapel op de weg naar Stalken.
Vanaf het Vijverplein is een gemarkeerde wandeling uitgezet langs de merkwaardigheden van het dorp.

Verder wordt Zutendaal beschreven als “het groenste snoepje” van Limburg. Het is de plaats bij uitstek voor een energieke en tegelijkertijd een ontspannende uitstap. Hier kan je dicht bij de natuur onthaasten en even ontsnappen aan het drukke leven. Als dat niet mooi klinkt!!!
De natuur is één van de belangrijkste attracties van Zutendaal, ideaal gelegen aan het kruispunt van het “Nationale Park Hoge Kempen”, Haspengouw en het Maasland zodat je er leuke uitstappen doet te voet of met de fiets door bos en heide, langs beekjes en heuvels.
 
Wandelclub “De Zutendaalse Hartevrienden” belooft ons een mooie boswandeling doorheen de ongerepte natuur van Zutendaal.
 
De startplaats “Zaal Posthalt” is gelegen in de deelgemeente Wiemesmeer. Je kan er, net zoals op de rustpost, genieten van broodjes, soep, taart en allerlei warme en koude dranken tegen zeer democratische prijzen.
De wandelafstanden bedragen 4 – 7 – 12 en 20km.
Voor de natuurliefhebbers zeker een snoepreisje !
 
De Begoniabus vertrekt aan de Topsporthal om 7u, om even later de passagiers te Gentbrugge op te halen.

My Image