BUSREIS WESTVLETEREN: 17 september 2017

Op zondag 17 september brengen we een bezoek aan de “Walhoevestappers” te Westvleteren in de provincie West-Vlaanderen.

Westvleteren is een deelgemeeente van Vleteren dat verder ook bestaat uit Oostvleteren en Woesten. Vleteren telt zo’n 3700 inwoners en is gelegen in de Westhoek tussen Ieper en Veurne. Vooral gekend is er de SintSixtusabdij. En bij ons nog beter gekend voor het aldaar gebrouwen trappistenbier, beschouwd als één der beste bieren ter wereld.
De wandeltocht start in de “Walhoeve”. De Vzw Walhoeve is een organisatie voor jeugdzorg. Om deze organisatie te steunen richten de Vzw en de Walhoevestappers, een wandelclub ontstaan uit een groep mensen van deze organisatie, op vrijdag 15 en op zondag 17 september de Walhoevefeesten in. Op vrijdag is er een seniorennamiddag en op zondag een feestmaaltijd en een wandeltocht.

De wandeltocht gaat al snel richting het Sint-Sixtusbos. Na een ommetje naar de grot, gebouwd in 1921 door dankbare monniken nadat hun abdij ongehavend uit WO I kwam, wandelen we het zogenaamde Patersbos in. Dit bos is normaal afgesloten en wordt uitzonderlijk opengesteld voor deze tocht.

Na een eerste rustpost in het oude Sint-Sixtusschooltje keren de kortste afstanden terug naar de start terwijl de grotere afstanden (15km en meer) langs de brouwerij van Sint-Sixtus en voorbij het Britse soldatenkerkhof “Dozinghem” wandelen. Hier rusten 3239 jonge mensen gesneuveld in “den Grooten Oorlog” en nog eens 73 van WO II.
Wie meer dan 15km stapt, trekt dan verder via het café-restaurant “Jagershof” met een streekmuseum over 14/18 en voorbij een plaats waar resten te zien zijn van een lanceerbasis van de V1, naar het “Lovie-park”. De Lovie vzw is een sociale organisatie die ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke of andere beperking.
Het Loviedomein gaan we binnen langs de ‘Chinese poort” en bezoeken er de gerestaureerde hospitaalbarak, de jagersgrot, het kasteel en de “Drogenbrood Berg”.
Wie 25 of 30km wandelt maakt nog een lus naar “Het Couthof” om ook het park aldaar te bezoeken. De terugweg gebeurt langs bossen en een hoppeveld om dan aan te sluiten bij de kortere afstanden die door een nieuw aangelegd bos en een onverharde dreef richting aankomst trekken.
 
De afstanden op deze tocht zijn 5-10-15-20-25 en 30km.
De organisatoren beloven verder een uitstekende bevoorrading, een gratis aandenken en aan elke rustpost een gratis versnapering voor elke wandelaar.
Vanaf 12u kan men à volonté smullen van een hesp aan ’t spit met een gevarieerd groentenbuffet (€16, maar ’t is ook voor de steun natuurlijk). Tevens zijn er snacks voorzien aan wandeltarieven.
En niet te versmaden bij de afstempeling van je controlekaart kan je een “echte” trappist Sint-Sixtus van 12° (10,2%vol. alcohol) aankopen voor €3 in plaats van €4.
 
Voor deze tocht, die ik sterk aanbeveel, vertrekken we aan de Topsporthal om 8u, om even later de Gentbrugse passagiers op te halen.