BUSREIS WESTMALLE - zondag 7 oktober 2018

Na de vorig jaar erg “gesmaakte” busreis naar Westvleteren bezoeken we nu één van die andere grote namen in de trappistenwereld, nl. Westmalle.
Westmalle is een dorp in de Antwerpse Kempen. Samen met Oostmalle vormt ze de fusiegemeente Malle. Westmalle is de hoofdplaats van deze fusiegemeente en dus bevinden zich hier ook het gemeentehuis en de gemeentelijke diensten.
Enkele bezienswaardigheden en bekende instellingen zijn:

  • het gemeentehuis van Malle.
  • “Ter Dennen”, een centrum voor bezinning, ontmoeting en vorming.
  • De “Abdij van Westmalle”: een klooster dat in 1836 werd verheven tot de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van de orde der Trappisten. De abdij kent een boerderij, een kaasmakerij en een brouwerij waar de bekende Westmalle-bieren worden gebrouwen. In de buurt van de abdij ligt ook nog een bedevaartsoord “Drieboomkensberg”. De abdij is echter niet toegankelijk voor bezoekers.
  • Kasteel van Westmalle: ontstond reeds in de 12de eeuw en werd in 1878 verbouwd tot het huidige uitzicht. Het kasteel werd in 1978 geklasseerd.
  • De Sint-Martinuskerk die deel uitmaakt van het beschermd dorpsgezicht rond het kasteel.
  • De “Scherpenbergmolen”: een 19de eeuwse windmolen die helemaal gerestaureerd en terug maalvaardig is. Kan bezocht worden mits een aanvraag aan de gemeente.

En hier nemen we deel aan de “42ste Internationale Wandeltocht in Malle” georganiseerd door wandelclub “WSV Club 76 Merksem”.
Ze kunnen ons nu reeds vertellen dat de omlopen door de mooie natuur van Malle en omgeving zullen gaan en we richting Oostmalle, Zoersel, Wechelderzande en Brecht zullen komen.
Als bezienswaardigheden onderweg kan men kennismaken met o.a. het kasteel de Renesse en zijn mooie park met prachtige, soms eeuwenoude, bomen, waaronder mammoetbomen. Naargelang de gekozen afstand komt men bv. aan het Vliegveld van Wechelderzande, ’s Herenbos -een beschermd gebied- en Zoerselbos met het “Boshuisje” waar Hendrik Conscience zijn boek “De Loteling” schreef.
Onderweg zullen we zeker kunnen genieten van de vele statige dreven, bossen en weidelandschappen. Kortom: het wordt een fijne natuurwandeling.

Om al dit moois te ontdekken krijgen we de keuze uit parcours van 5-7-12-15-21-30 en 40 km (kan nog licht wijzigen want de omlopen staan nog niet volledig op punt).

En wie mee wil, verzamelt aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal, Zuiderlaan te Gent waar we om 8 uur vertrekken of even later onder het viaduct te Gentbrugge, Land van Rodelaan.