BUSREIS ZONHOVEN 8 oktober 2017

Zonhoven is een gemeente in de provincie Limburg grenzend aan Hasselt, Genk, Houthalen-Helchteren, en Heusden-Zolder. Zonhoven is een verstedelijkte woon- en werkgemeente en telt meer dan 21000 inwoners waarvan 11000 in het centrum en de overige in drie gehuchten: Halveweg, Termolen en Terdonk. Zonhoven heeft geen deelgemeenten.

Enkele studenten ‘burgerlijk ingenieur’ berekenden ooit dat Zonhoven pal in het midden van de provincie Limburg ligt. Het middelpunt zelf ligt iets ten oosten van het woongebied in het militair domein Molenheide. Op die plaats werd een wachttoren gebouwd.

Verder wordt Zonhoven omschreven als een typische residentiegemeente, veel en gevarieerd groen, een gezellig centrum met kleine en middelgrote winkels, een zondagsmarkt en gemoedelijke terrasjes en een uitgebreide recreatie-infrastructuur.
Vooral de gevarieerde natuur en het golvend landschap vormen het gedroomde decor voor tal van recreatievormen. Om de verschillende gebruikers de mogelijkheid te bieden om met volle teugen te genieten werd zowel voor wandelaars als voor mountainbikers, ruiters en menners een netwerk uitgetekend.

Zonhoven telt meerdere natuurreservaten waarvan de grootste “De Teut” (450 ha.) met vennen, heidevelden en dennenbossen met hun typische plantengroei en broedvogels. De “Platwijers” (101 ha.) bestaat hoofdzakelijk uit visvijvers en weilanden. Het is een geschikte pleister- en broedplaats voor watervogels. Het “Welleke” (4 ha.) met vijver en weidelandschap is niet toegankelijk. “Ter Donk” en “Wijvenheide” zijn 2 reservaten die beheerd worden door Natuurpunt en maken samen met “Platwijers” deel uit van het “Vijvergebied Midden-Limburg”, het grootste aaneengesloten vijvergebied van België (in totaal zowat 1175 vijvers met een wateroppervlakte van 700 hectare).
Uit al die gegevens kunnen we maar besluiten dat we alweer een snoepreisje voor de natuurliefhebbers in petto hebben, al kregen we geen gegevens over het parcours, en misschien met een gezellig terrasje als afsluiter.

De wandelclub die we bezoeken luistert naar de naam “Koninklijke Wandelsportvereniging OK50 Zonhoven vzw”. Waarbij OK50 staat voor “Ontwaakte Kabouters 50 jaar”. Een woordje uitleg: De Zonhovense studentenvereniging (KSA) met de olijke naam “Ontwaakte Kabouters” werd opgericht tijdens WO I in 1916. In 1966, ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum, kwamen ze op het idee er een wandelfeest van te maken dat voor iedereen toegankelijk was. Zo werd hier de allereerste wandelclub in België geboren onder de toepasselijke naam “OK50”. Ondertussen evolueerde de club, aanvankelijk een organisatiecomité met een tiental leden, tot een volwaardige wandelclub met 225 leden en bovendien tot een uiterst actief lid van Wandelsport Vlaanderen.

Op 27 augustus 2016 vierde de wandelclub haar 50-jarig bestaan en kreeg ze, als eerste en oudste wandelclub van België, het recht de titel “koninklijk” in haar naam te voeren. Dus respect!

In Walking lezen we dat vooral het heide- en bosgebied “De Teut” wordt aangedaan terwijl voor de kleine afstand het dorpscentrum met de zondagsmarkt op het programma staat.

De afstanden waaruit je kunt kiezen: 4-5-7-9-11-17-24 km.

Voor deze veelbelovende tocht starten we om 7u aan de Topsporthal en even later ook te Gentbrugge.