BUSREIS BEVERLO - zaterdag 27 oktober 2018

Onze laatste busreis van dit wandelseizoen brengt ons naar de provincie Limburg waar we in het verleden al talrijke mooie natuurwandelingen maakten.
Beverlo maakt samen met Koersel en Paal deel uit van de grotere entiteit Beringen.
De naam Beverlo werd voor het eerst vermeld in 1186 en betekent: “Op zandgrond gelegen bos met (veel) bevers”.
Op de heide is kort na de Belgische onafhankelijkheid (1835) een belangrijk militair kamp opgericht, het Kamp van Beverlo. Hier ontstond de stad Bourg-Léopold, het latere Leopoldsburg, dat in 1850 een zelfstandige gemeente werd. Bij de fusies van 1977 echter werd Beverlo opgenomen in de gemeente Beringen waar het historisch gezien geen enkele band mee had.
Enkele bezienswaardigheden zijn o.a.

  • De Sint-Lambertuskerk, een classicistisch bouwwerk uit 1788.
  • Het barometermuseum aan de Genebroekstraat.
  • De motor van een Lancasterbommenwerper, neergehaald in 1944 en uitgegraven in 2002, tentoongesteld in buurthuis De Kardijk.
  • De Heilig-Hartkerk in het gehucht Korspel.
  • De belangrijkste bezienswaardigheid uit de streek is natuurlijke de Beringse mijnsite be-Mine. Nergens anders in Limburg is het mijnerfgoed zo goed bewaard gebleven en in het mijnmuseum wordt het leven en werk van de mijnwerker op een moderne en interactieve manier getoond.
Naast deze bezienswaardigheden wordt de streek doorkruist door een netwerk van fiets- en wandelpaden waarbij de natuur een centrale plaats inneemt. Natuurgebied de Paalse Plas en het recreatiedomein ’t Fonteintje vormen aantrekkelijke pleisterplaatsen in de omgeving.
Wandelclub “Paul Gérard” uit Beringen biedt ons in deze streek parcours aan van 4-8-12 en 20km.
De 4km is geschikt voor de minder mobielen onder ons en gaat over goed begaanbare wegen. De 8km is verwerkt in de 12km waarbij je nog de lus van 8km kunt doet om aan 16km te komen. De 20km volgt de 12km met aan de rustpost nog een lus van 8km die gedeeltelijke over het, anders verboden, militair domein loopt.
De parcoursmeester gaat proberen om de 12km en misschien ook de 8km langs B-Mine te laten passeren, maar dit is nog niet zeker. Dit zien we dan wel ter plaatse, al is het niet te ver van de startplaats (3km).
Tevens is er een mijnterril met wandelpaden waarover de wandelaars gedeeltelijk gaan. Men kan deze eventueel tot boven bewandelen maar dat brengt een extra 3km mee en is tamelijk zwaar bergop. Dit gedeelte is niet gepijld maar je kan er niet verloren lopen want er is maar één paadje dat je weg en weer doet tot aan de plaats waar je het parcours verliet.
Voor wie graag geniet van een uitzicht over de wijde omgeving is dit extraatje zeker welkom.
Nu nog hopen dat onze tot nog toe (1 augustus) tropische zomer nog wat goed weer overhoudt voor het najaar en dan wordt dit zeker een interessante en waardige afsluiter van ons busseizoen.
De Postiljonnekes die deze reis graag meemaken staan klaar aan de Watersportbaan (ter hoogte van de Topsporthal) om 7u30 of even later te Gentbrugge onder de viaduct, Land van Rodelaan.

Afstanden: 4 – 8 – 12 en 20km