BUSREIS ZOERSEL op zondag 23 februari 2020
 
Een nieuw jaar betekent ook de start van een nieuw busseizoen. Alweer een selectie van al dan niet nieuwe bestemmingen waarbij gestreefd wordt naar een gevarieerd aanbod met de nadruk op het aanbieden van vooral veel natuur.
 
Dit jaar starten we in de provincie Antwerpen. We brengen een bezoek aan de wandelclub “Natuurvrienden Zoersel” om er deel te nemen aan de “Trappistentocht”.
Zoersel ligt midden in de Antwerpse Kempen en bestaat uit 3 deelgemeenten: Zoersel, Halle en Sint-Antonius. Als randgemeenten heeft Zoersel Malle, Vorselaar, Zandhoven, Ranst, Schilde en Brecht. En wie de vorige jaren met ons meereisde zal zich zeker nog de schitterende natuurtochten te Malle en vooral te Zandhoven herinneren. Bossen en heidegebieden vormen in deze streek een garantie voor een meersterrenwandeling.
Enkele bezienswaardigheden in de gemeente zijn:
- Het Lindepaviljoen met de gebeeldhouwde Lindeboom: op de stam van een 800 jaar oude linde (geveld in 1974) werden zowat 85 figuren gebeeldhouwd.
- Diamantmuseum in de deelgemeente Halle: hier volg je de weg die een diamant aflegt vanaf de diamantmijn tot aan het steentje dat flonkert aan de arm of hals van een mooie vrouw!
- Het Zoerselbos en Boshuisje: het Zoerselbos is een 400 ha. groot en prachtig natuurgebied in het hart van de gemeente met een bonte afwisseling van bossen, beemden en velden. Dit gebied met een afwisseling van zeldzame fauna en flora vormde o.a. het decor voor “De Loteling” van Hendrik Conscience.
- Het Heemhuisje: een streekmuseum over de geschiedenis van de gemeente
- Het kunsthuis “De Bijl”
- Het Bethaniënhuis: 80 jaar na de oprichting van dit Psychiatrisch Centrum nog steeds een van de belangrijkste gebouwencomplexen in de gemeente gelegen in een uitgestrekt groen domein.
- Het Pescheurorgel in de Sint-Elisabethkerk: dit orgel dateert uit 1712 en werd in 2001 volledig gerestaureerd.
De naam “Trappistentocht” verwijst naar de abdij in de buurgemeente Malle waar de beroemde trappist “Westmalle” wordt gebrouwd.
En wat velen misschien niet weten: er bestaat ook een “Trappistinnen-klooster”! Deze is gelegen in de buurgemeente Brecht waar de Trappistinnen verblijven in de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. Al is de naam trappistinnen misschien een beetje misleidend. Ze brouwen of verkopen er immers geen bier maar wel allerlei zeepproducten (toiletzeep, vloerzeep, afwasmiddelen, shampoos, …) die ze zelf maken.
De parcoursmeester belooft ons een prachtparcours door de bossen van Sint-Antonius, Zoersel en Malle. De aangeboden afstanden bedragen 6 – 12 – 16,2 (= 10 miles) – 21 – 30 en 42 km.
Wie aan deze alweer veelbelovende natuurtocht wil deelnemen, meldt zich aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal om 8u of even later aan de ingang van het dienstencentrum in de Braemkasteelstraat te Gentbrugge. Parkeren kan aan de sporthal Driebeek.
Stacks Image 6389