BUSREIS AARSCHOT – zondag 4 maart 2018

Aarschot ligt op een steenworp van Leuven en Diest verscholen tussen de glooiende heuvels van het Hageland, in de provincie Vlaams-Brabant.
De stad ligt langs de rivier de Demer en telt samen met de fusiegemeenten Gelrode, Langdorp en Rilaar zo’n 29000 inwoners. Het uitzicht op de stad wordt gedomineerd door de 84m hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Naast de O-L-Vrouwekerk, gebouwd in Demergotische stijl zijn andere bezienswaardigheden o.a. Het begijnhof, ’s Hertogensmolen op de Demer uit de 16de eeuw, de Aurelianustoren: één van de weinige overblijfselen van de oude stadsomwalling uit de 14de eeuw, de Sint-Rochustoren: het enig overblijfsel van de voormalige Lakenhalle (1300), het kasteel van Nieuwland met feestzaal “De Postiljon”, het kasteel van Schoonhoven en de Sint-Rochuskerk.
Niet te versmaden streekproducten zijn o.a. de Hagelandse wijn, sedert 1997 erkend als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongbenaming en de bieren: “Aarschotse Bruine”, gebrouwen in de nieuw opgerichte stadsbrouwerij en “Wolf”.
De Demer en zijn meanders vormen een groen lint door het Aarschotse grondgebied. Voeg daarbij de fabelachtige natuurgebieden die Aarschot rijk is en we bevinden ons hier duidelijk in een droombestemming voor de natuurliefhebbers.
Op zondag 4 maart nemen we hier deel aan de “44ste Mars der Zuiderkempen”, een organisatie van wandelclub “WSC Langdorp”. Over de tocht kregen we volgende info:
De start wordt gegeven in het Sint-Jozefscollege gelegen aan de boorden van de Demer. De laatste Hagelandse heuvels zijn hier begroeid met dennenbossen, heide en vereenzaamde berken. Dit gebied strekt zich noordelijk uit tot aan de Nete in Westerlo en oostwaarts tot aan de grens met Limburg en is bezaaid met kleine diverse natuurgebieden waarvan de belangrijkste in het wandelparcours werden ingepast.
Er is een ruime keuze aan wandelafstanden: 5-8-12-15-20-30-42 en 50km en voor alle afstanden is er minstens één rustpost voorzien.
De natuurgebieden die aangedaan worden zijn:
De Blakers: typisch heidecultuurlandschap in beheer door Natuurpunt.
De Meren: heidevennen gelegen in de dennenbossen tussen Gijmel en Varenwinkel.
De Molenheide: typisch heidelandschap met nog werkende windmolen.
Demervallei: één van de breedste valleien van België: hooilanden, struwelen elzenbossen, zeer geliefd bij weidevogels.
Achter Schoonhoven: gelegen in de Mottevallei met broekbossen, moerassen en hooilanden.
Wolfsdonk: klein rustig dorpje op de grens van Hageland en Zuiderkempen.
De Rodeberg en Weefberg: beboste heuvels uit ijzerzandsteen.
Als dat niet mooi klinkt! En voeg er nog een portie mooi weer bij en deze uitstap naar Aarschot wordt zeker een schot in de roos!
Voor deze veelbelovende uitstap vertrekken we om 8u aan de Watersportbaan (t.h.v. de Topsporthal) om even later de passagiers te Gentbrugge op te laden.