BUSREIS DIEPENBEEK op zondag 3 maart 2019.

Ons nieuw busreis-seizoen starten we in de provincie waar we vorig jaar eindigden. Diepenbeek is een gemeente in de provincie Limburg gelegen in de Demervallei, centraal tussen 3 aangrenzende steden: nl. Hasselt, Genk en Bilzen. De Demer vormt de grens tussen Haspengouw en de Kempen en vele beekjes doorkruisen dan ook dit gebied. We vinden er ook verschillende natuurgebieden zoals de “Dautenwijers”, waar de boomkikker zijn habitat heeft gevonden, de “Dijken” aan de oevers van de Stiemerbeek, de “Pomperik”, de “Dorpsbeemden” en de “Nietelbroeken”. Het pareltje is natuurlijk het natuurreservaat “De Maten” dat deel uitmaakt van de “Wijers” (betekent “vijvers”), een uniek waterlandschap met 1001 vijvers dat zich uitstrekt in het hart van Limburg over Diepenbeek, Hasselt, Genk, Zonhoven, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Dit gebied vormt een adembenemend decor voor de echte natuurliefhebber en is een paradijs voor heel wat zeldzame dieren en planten. En wie in 2017 de gesmaakte busreis meemaakte naar Zonhoven verkende reeds een deel van dit prachtig natuurgebied. Hier nemen we nu deel aan de “Pengeltocht” georganiseerd door de plaatselijke wandelclub “De Schoverik”.”Pengel“ is het Diepenbeekse woord voor het meten van de waterstand op de waterlopen die de talrijke watermolens, gelegen langs deze beekjes, moesten voorzien van de juiste druk om de molenstenen draaiende te houden. “Schoverik” is de Diepenbeekse naam voor wat de volksverbeelding “dwaallicht” is gaan noemen. Dit is een blauwachtig beweeglijk vlammetje boven de moerassen dat ontstaat door de langzame verbranding van moerasgas. De volksverbeelding zocht een verklaring voor de herkomst van die geheimzinnige lichtjes die niemand ontstak en er ’s avonds toch waren. De meest voorkomende was wel dat die dwaallichtjes de verlaten zielen waren van overledenen die in eenzaamheid boven het veen zweefden. In Diepenbeek echter was dat licht een gevreesd spook dat, wanneer je erop floot, je razendsnel achtervolgde. Zo zijn er verhalen over roekelozen die genadeloos achtervolgd werden maar tijdig het deurtje van hun hut achter zich konden dichtklappen. Onmiddellijk daarna weerklonk een hevige slag op het deurtje en de volgende dag stond er dan een hand in het hout gebrand. De fantasie vergrootte dan die vlammetjes tot een enorme vuurbol. Het logo van wandelclub “De Schoverik” stelt dan ook een roekeloos Diepenbeeks boertje voor achtervolgd door zo’n grote vuurbal.

En nu over de wandeltocht. Er is keuze uit 7 verschillende afstanden nl: 6-12-16-20-30 en 43 km. Dus voor elk wat wils. Naargelang de gekozen afstand kom je in verschillende natuurgebieden terecht. De 6km zijn voornamelijk straten geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Vanaf de 12km gaat het naar de eerste rustpost “Kuurpunt” via het natuurgebied “Diepenbekerbos” en een eerste deeltje van “De Maten”. De 12km keert dan terug langs de natuurgebieden “Het Lang Water” en ”Miezerik” naar de startzaal. 16 en 20 km maken dan een lus doorheen de bossen van “Domein Bokrijk” om nadien terug te keren samen met de 12km. De 30km maken vanaf de startzaal eerst een rondje naar “De Dijken” en langs het universitair centrum “UHasselt” om dan vanuit de startzaal met de rest naar de eerste rustpost te gaan. Het paradepaardje van deze tocht is natuurlijk de 43km maar op een busreis is dit wel wat hoog gegrepen! Maar misschien is een combinatie met de overige afstanden mogelijk. Zij komen namelijk drie maal naar de rustpost “Keerpunt” en er worden heel wat natuurgebieden aangedaan. Dit bekijken we dan wel ter plaatse.
Al bij al belooft dit een schitterende openingstocht te worden voor ons nieuw bus-seizoen. Ik zou zeggen: niet aarzelen en inschrijven maar! Want in Diepenbeek kun je genieten van het landelijk karakter van het dorp, bezienswaardigheden, natuurgebieden en … de leuke terrasjes op het Marktplein.
Wie deelneemt vertrekt aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal om 7u.

ATTENTIE: door het afsluiten van de P+R aan de Land van Rodelaan, verplaatsen we onze opstapplaats te Gentbrugge naar de parkeergelegenheid aan Sporthal Driebeek, Driebeekstraat 22.